Jadłospis dekadowy wiosenny

Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych.
Skład posiłków skomponowano tak, aby dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami.

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

1.

Zupa mleczna z płatkami jaglanymi, bułka graham z masłem i serkiem śmietankowym/dżemem owocowym
Owoc

Zupa ogórkowa zabielana ( marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, por, ogórek kiszony,masło, przyprawy), gulasz mięsno-warzywny ( mięso wieprzowe, cebula, sól, pieprz, marchew), kasza bulgur, kalafior gotowany, sok tłoczony 100%

Zapiekanki  z serem i wędliną, ketchup, herbata czarna z cytryną

 

2.

STÓŁ SZWEDZKI
Chleb wieloziarnisty i żołnierski, masło śmietankowe i roślinne, wędlina, ser żółty, mix warzyw herbata owocowa owoc

Zupa neapolitańska ( zacierka, marchew, seler, pietruszka,  masło, przyprawy, zacierka) kotlet panierowany pożarski (filet z kurczaka, bułka tarta, przyprawy) ziemniaki, buraki z jabłkiem
kompot z wiśni

Chałka z masłem, kakao na mleku zwykłym i owsianym, serek homogenizowany

                                            

3.

Zupa mleczna z makaronem, bułka z sezamem z dżemem lub miodem
Owoc

 
Zupa brokułowa (brokuły, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy) gołąbki bez zawijania (mięso wieprzowe, jaja,kapusta, przyprawy, ryż)  makaron świderki, ogórek małosolny, kompot owocowy Muffinki z owocami ( mleko, jaja, proszek do pieczenia, mąka, olej, cukier)/ ciasto marchewkowe
herbata owocowa

4.

Chleb z pastą z jaj ze szczypiorkiem lub kanapka z wędliną i jajkiem, rzodkiewką, herbata z cytryną owoc

Zupa z czerwonej soczewicy  marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy,soczewica) nugetsy drobiowe (filet z kurczaka, jaja, płatki kukurydziane) ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z papryką i koperkiem, woda z cytryną

Ryż na mleku z prażonym jabłkiem i polewą jogurtową, cynamon

 

5.

Chleb mieszany z pasztetem drobiowym, ogórek kiszony, czarna herbata słodzona miodem owoc Barszcz ukraiński ( marchew, seler, pietruszka,  przyprawy, masło, kapusta czerwona, śmietana) pulpety rybne (miruna, mąka, jaja, bułka tarta) ziemniakisurówka z kiszonej kapusty/rzepa biała, kisiel

Placki drożdżowe z jabłkiem ( drożdże, mąka, jaja, mleko , cukier) kawa inka na mleku zwykłym i owsianym

 

6.

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi, bułka pełnoziarnista z masłem, twarożek na słodko, dżem owocowy
owoc

Zupa marchwiowa ( marchew, seler, pietruszka, ziemniaki,por, przyprawy, jogurt, śmietana) spaghetti domowe z warzywami ( mięso wieprzowe, pomidory, papryka, cukinia, przyprawy ) makaron kompot rabarbarowy

Bułka graham z masłem i szynką i żółtym serem, sałata, pomidor

herbata miętowa z miodem i cytryną

 

7.

STÓŁ SZWEDZKI
Chleb wileński i razowy, masło śmietankowe i roślinne, szynka, mix warzyw, owoc

Zupa krem z groszku (groszek zielony, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy, masło) kotlet schabowy (mięso wieprzowe, jaja, bułka tarta) ziemniaki,  trio warzywne (brokuł, marchew, kalafior) kompot wieloowocowy

Pancakes z musem truskawkowym ( mąka, jaja, cukier, proszek do pieczenia, olej) kawa Inka z miodem

 

8.

Jajecznica ( dzieci bezmleczne kanapka z wędliną i pomidorem), czarna herbata z cytryną owoc

Rosół z makaronem (podudzia z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, makaron, przyprawy)  podudzia pieczone, ziemniaki  marchewka z groszkiem, woda z pomarańczą

Jogurt domowy z owocami bułka swojska lub cynamonka

9.

Pieczywo pszenne i wieloziarniste z masłem, parówka z szynki, ketchup
herbata czarna słodzona miodem

Zupa pieczarkowa ( pieczarki, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki przyprawy, masło śmietankowe) polędwiczki wieprzowe w sosie własnym lub karkówka kasza pęczak, ,surówka z białej kapusty z koperkiem, kompot wiśniowy

Zupa mleczna z makaronem literki, bułka z ziarnami z masłem i dżemem owocowym

10.

Chleb baltonowski, żytni z ziarnami, paprykarz z makreli ( wyrób własny), ogórek kiszony herbata z cytryną, owoc

Zupa jarzynowa (marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy,por,masło śmietankowe) naleśnik z serem  (twaróg, śmietana, cukier, mąka, jaja) prażonym jabłkiem polane musem śmietanowo-truskawkowym, kompot wieloowocowy

Mleko z płatkami kukurydzianymi, bułka z sezamem nutella z awokado i banana, kakao

 

Owoce: jabłko, gruszka, śliwki,winogrona, mandarynki, kiwi
Owoce suszone: rodzynki, morele, śliwka suszona, żurawina, pestki dyni i słonecznika
Do picia  - woda niegazowana w każdej sali

JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI  za zgodą Dyrektora



Sprawdzanie folderu w poszukiwaniu zdjęć ... OK.
porcja warzyw owoce cebulaki pierogi własnej roboty szwedzki stół