Jadłospis dekadowy wiosenny
Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych.
Skład posiłków skomponowano tak, aby dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami.
|
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
---|---|---|---|
1. |
Zupa mleczna z płatkami jaglanymi, bułka graham z masłem i serkiem śmietankowym/dżemem owocowym |
Zupa ogórkowa zabielana ( marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, por, ogórek kiszony,masło, przyprawy), gulasz mięsno-warzywny ( mięso wieprzowe, cebula, sól, pieprz, marchew), kasza bulgur, kalafior gotowany, sok tłoczony 100% |
Zapiekanki z serem i wędliną, ketchup, herbata czarna z cytryną
|
2. |
STÓŁ SZWEDZKI |
Zupa neapolitańska ( zacierka, marchew, seler, pietruszka, masło, przyprawy, zacierka) kotlet panierowany pożarski (filet z kurczaka, bułka tarta, przyprawy) ziemniaki, buraki z jabłkiem |
Chałka z masłem, kakao na mleku zwykłym i owsianym, serek homogenizowany
|
3. |
Zupa mleczna z makaronem, bułka z sezamem z dżemem lub miodem |
Zupa brokułowa (brokuły, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy) gołąbki bez zawijania (mięso wieprzowe, jaja,kapusta, przyprawy, ryż) makaron świderki, ogórek małosolny, kompot owocowy | Muffinki z owocami ( mleko, jaja, proszek do pieczenia, mąka, olej, cukier)/ ciasto marchewkowe herbata owocowa |
4. |
Chleb z pastą z jaj ze szczypiorkiem lub kanapka z wędliną i jajkiem, rzodkiewką, herbata z cytryną owoc |
Zupa z czerwonej soczewicy marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy,soczewica) nugetsy drobiowe (filet z kurczaka, jaja, płatki kukurydziane) ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z papryką i koperkiem, woda z cytryną |
Ryż na mleku z prażonym jabłkiem i polewą jogurtową, cynamon
|
5. |
Chleb mieszany z pasztetem drobiowym, ogórek kiszony, czarna herbata słodzona miodem owoc | Barszcz ukraiński ( marchew, seler, pietruszka, przyprawy, masło, kapusta czerwona, śmietana) pulpety rybne (miruna, mąka, jaja, bułka tarta) ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty/rzepa biała, kisiel |
Placki drożdżowe z jabłkiem ( drożdże, mąka, jaja, mleko , cukier) kawa inka na mleku zwykłym i owsianym
|
6. |
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi, bułka pełnoziarnista z masłem, twarożek na słodko, dżem owocowy owoc |
Zupa marchwiowa ( marchew, seler, pietruszka, ziemniaki,por, przyprawy, jogurt, śmietana) spaghetti domowe z warzywami ( mięso wieprzowe, pomidory, papryka, cukinia, przyprawy ) makaron kompot rabarbarowy |
Bułka graham z masłem i szynką i żółtym serem, sałata, pomidor herbata miętowa z miodem i cytryną
|
7. |
STÓŁ SZWEDZKI |
Zupa krem z groszku (groszek zielony, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy, masło) kotlet schabowy (mięso wieprzowe, jaja, bułka tarta) ziemniaki, trio warzywne (brokuł, marchew, kalafior) kompot wieloowocowy |
Pancakes z musem truskawkowym ( mąka, jaja, cukier, proszek do pieczenia, olej) kawa Inka z miodem
|
8. |
Jajecznica ( dzieci bezmleczne kanapka z wędliną i pomidorem), czarna herbata z cytryną owoc |
Rosół z makaronem (podudzia z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, makaron, przyprawy) podudzia pieczone, ziemniaki marchewka z groszkiem, woda z pomarańczą |
Jogurt domowy z owocami bułka swojska lub cynamonka |
9. |
Pieczywo pszenne i wieloziarniste z masłem, parówka z szynki, ketchup |
Zupa pieczarkowa ( pieczarki, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki przyprawy, masło śmietankowe) polędwiczki wieprzowe w sosie własnym lub karkówka kasza pęczak, ,surówka z białej kapusty z koperkiem, kompot wiśniowy |
Zupa mleczna z makaronem literki, bułka z ziarnami z masłem i dżemem owocowym |
10. |
Chleb baltonowski, żytni z ziarnami, paprykarz z makreli ( wyrób własny), ogórek kiszony herbata z cytryną, owoc |
Zupa jarzynowa (marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy,por,masło śmietankowe) naleśnik z serem (twaróg, śmietana, cukier, mąka, jaja) prażonym jabłkiem polane musem śmietanowo-truskawkowym, kompot wieloowocowy |
Mleko z płatkami kukurydzianymi, bułka z sezamem nutella z awokado i banana, kakao
|
Owoce: jabłko, gruszka, śliwki,winogrona, mandarynki, kiwi
Owoce suszone: rodzynki, morele, śliwka suszona, żurawina, pestki dyni i słonecznika
Do picia - woda niegazowana w każdej sali
JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI za zgodą Dyrektora