Jadłospis dekadowy jesienny

Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych.
Skład posiłków skomponowano tak, aby dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami.

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

1.

Zupa mleczna na mleku zwykłym/owsianym z płatkami jaglanymi, bułka graham z masłem i serkiem śmietankowym, lub dżemem owocowym.
Owoc

Zupa kapuśniak , gulasz z szynki z kaszą bulgur, surówka z marchwi i pora z jabłkiem, sok tłoczony 100 %

Gruszka/jabłko zapiekane  z miodem i płatkami migdałów

 

2.

Chleb wieloziarnisty i żołnierski, masło śmietankowe/roślinne z wędliną i żółtym serem,  mix warzyw, owoc, herbata czarna z cytryną
Szwedzki stół

Zupa pomidorowa z ryżem, filet z kurczaka, ziemniaki, buraki z marchewką i jabłkiem, kompot z wiśni   

    

Ciasto ze śliwkami, kawa Inka lub kakao

                                            

3.

Zupa mleczna na mleku zwykłym/owsianym z kaszą manną, bułka z sezamem z dżemem lub miodem

Owoc, warzywa do chrupania ( papryka, marchew, kalarepka)

Zupa z czerwonej soczewicy, pulpeciku ala gołąbki, makaron kolorowy, ogórek małosolny, kompot owocowy

Parówka z szynki 90% mięsa wieprzowego, ketchup, pieczywo mieszane, herbata czarna z cytryną

 

4.

Chleb z pasta jajeczną ze szczypiorkiem lub kanapka z wędliną i jajkiem i rzodkiewką,  herbata czarna z cytryną

Owoc

Zupa porowa z grzankami zabielana, paszteciki z mięsem wieprzowym, surówka z kapusty pekińskiej z papryką i koperkiem, sok tłoczony 100 %

Kasza jaglana na mleku zwykłym/owsianym z bakaliami i gruszką

 

5.

Bułka żytnia z pasztetem drobiowym, ogórek kiszony, herbata czarna z cytryną

Owoc

Barszcz ukraiński, kotlet rybny z fileta z ziemniakami, surówka z kapusty kiszonej lub rzepy białej, kisiel owocowy             

Chałka z masłem, koktajl bananowy na mleku zwykłym/owsianym

 

6.

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi, bułka pełnoziarnista z masłem i dżemem owocowym

Owoc

Zupa jarzynowa z cieciorką, leczo z kiełbasą, makaron kolorowy, sok tłoczony 100 %

 

Bułka graham z masłem i szynką, serem żółtym, sałata, pomidor,herbata miętowa z  miodem i cytryną

 

7.

Chleb wileński i razowy z masłem, szynką, jakiem, serem żółtym, papryką, rzodkiewką, kiełkami lucerny, pomidorki koktajlowe, herbata owocowa

Szwedzki stół, owoc

Zupa ogórkowa, kolorowy kociołek ( filet z kurczaka, papryka, pieczarki, marchew) z ryżem parabolicznym, kompot wieloowocowy

 

Placuszki drożdżowe z jabłkiem, cukrem pudrem, kakao na mleku zwykłym/owsianym

 

8.

Jajecznica ( dzieci bez mleczne - kanapka z wędliną i pomidorem) herbata czarna z cytryną

Owoc

Rosół z makaronem i natką pietruszki, podudzia z kurczaka, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot rabarbarowy

 

Jogurt domowy, bułka swojska lub bułka cynamonka,
mleko owsiane dzieci bez mleczne

9.

Zupa mleczna na mleku zwykłym i owsianym z makaronem literki, bułka z ziarnami, ser żółty,

Owoc

Zupa krem z dyni i marchwi zabielana, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym lub karkówka, ziemniaki, surówka z białej kapusty z koperkiem, kompot z wiśni

Chleb baltonowski i żytni z ziarnami, pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami, ogórek świeży, herbata czarna z cytryną

 

10.

Chleb żytni i baltonowski z pastą z tuńczyka lub makreli z ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną, owoc

Zupa pieczarkowa zabielana, kluski serowe z musem truskawkowym, dzieci bez mleczne makaron  z prażonym jabłkiem, kompot wieloowocowy

Mleko zwykłe i owsiane z płatkami kukurydzianymi lub musli, bułka z kruszonką

 

Owoce: jabłko, gruszka, śliwki,winogrona, mandarynki, kiwi
Owoce suszone: rodzynki, morele, śliwka suszona, żurawina, pestki dyni i słonecznika
Do picia  - woda niegazowana w każdej sali

JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI  za zgodą Dyrektora



Sprawdzanie folderu w poszukiwaniu zdjęć ... OK.
porcja warzyw owoce cebulaki pierogi własnej roboty szwedzki stół