Jadłospis dekadowy jesienny

Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych.
Skład posiłków skomponowano tak, aby dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami.

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

1.

Pieczywo słonecznikowe i razowe z masłem, kiełbasa żywiecka, ogórek korniszon, herbata z cytryną

Zupa wielowarzywna zabielana jogurtem, makaron świderki z masą serowo- truskawkowo- jogurtową kompot truskawkowy

Kakao naturalne na mleku, bułka sznytka z masłem śmietankowym/roślinnym, jajko na twardo z majonezem i szczypiorkiem, owoc sezonowy

2.

Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym/roślinnym, wędlina, żółty ser, mix warzyw, herbata z cytryną

Szwedzki stół

Żurek z kiełbasą, kotlet mielony z pieca, ziemniaki, surówka z buraczków na ciepło, woda z cytryną                     

Kasza manna na gęsto z sokiem, owoc

                                            

3.

Zacierka na mleku ( napój malinowy), chałka z masłem śmietankowym/roślinnym, dżem 100% owoc

Zupa krem z białych warzyw, kopytka/pyzy z mięsem, surówka colesław, kompot wieloowocowy

Muffinki/ciasto marchewkowe - wyrób własny, napój herbaciany, owoc sezonowy

4.

Kawa Inka na mleku, bułka zwykła z masłem śmietanowym/roślinnym, ser żółty/wędlina, papryka

Zupa rosół z makaronem, nuggetsy drobiowe w płatkach kukurydzianych, ryż na sypko, surówka z duszonych warzyw na parze, sok jabłkowy100%

Jogurt owocowy - wyrób własny ( mus jabłkowy - bez mleczni), cynamonka

 

5.

Płatki ryżowe na mleku, bez mleczni herbata owocowa, bułka z ziarnami z masłem śmietankowym/roślinnym, twarożek homogenizowany

 

Zupa z czerwonej soczewicy, kotlet  rybny z pieca/ zapiekanka rybna, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kisiel truskawkowy

 

Pieczywo słonecznikowe i razowe z masłem śmietankowym i roślinnym, wędlina, papryka świeża, herbata z cytryną , owoc

 

 

6.

Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym i roślinnym, szynka pieczona, papryka konserwowa, herbata z cytryną

 

Zupa szczawiowa z jajkiem zabielana jogurtem, serniczki/kopytka serowe z bitą śmietaną, bez mleczni - makaron z musem jabłkowym, kompot śliwkowy

Kawa Inka na mleku, bez mleczni - herbata owocowa, bułka wieloziarnista z masłem śmietankowym i roślinnym, pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami, kiełki, ogórek, owoc sezonowy

7.

Herbata z cytryną, pieczywo mieszane z masłem śmietankowym i roślinnym, jajko na twardo, wędlina, mix warzyw

Szwedzki stół

Zupa krem z dyni z grzankami, paszteciki z mięsem lub parówką, surówka z ogórka kiszonego, kompot wieloowocowy

 

makaron na mleku ( napój), bułka kukurydziana z masłem śmietankowym i roślinnym, dżem 100 % owoc, mus jabłkowy

 

8.

Tosty na ciepło  z masłem śmietankowym i roślinnym, wędlina, żółty ser i ketchup, herbata z cytryną

 

Zupa neapolitańska zabielana jogurtem, sztuka mięsa w sosie własnym, kasza kus kus, surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy

 

Kakao naturalne na mleku, bez mleczni - herbata z żurawiny, bułka zwykła z masłem śmietankowym i roślinnym, krem nutella z awokado - wyrób własny

 

9.

Płatki owsiane na mleku, napój herbaciany - bez mleczni, bułka rwaniec z miodem

Zupa krupnik, podudzia z pieca, ziemniaki , surówka z duszonej mini marchewki, kisiel wiśniowy

Szarlotka z kruszonką/ tarta jabłkowa - wyrób własny, herbata miętowa

10.

Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym i roślinnym, pasta z tuńczyka/makreli ze szczypiorkiem

Zupa fasolowa, babka ziemniaczana z kiełbasą, surówka jesienna z białej kapusty z warzywami, kompot wieloowocowy

Budyń śmietankowy / kisiel  - bez mleczni, wafle ryżowe, owoc sezonowy

 

 

JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI