Jadłospis dekadowy jesienny
Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych.
Skład posiłków skomponowano tak, aby dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami.
|
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
---|---|---|---|
1. |
Zupa mleczna na mleku zwykłym/owsianym z płatkami jaglanymi, bułka graham z masłem i serkiem śmietankowym, lub dżemem owocowym. |
Zupa kapuśniak , gulasz z szynki z kaszą bulgur, surówka z marchwi i pora z jabłkiem, sok tłoczony 100 % |
Gruszka/jabłko zapiekane z miodem i płatkami migdałów
|
2. |
Chleb wieloziarnisty i żołnierski, masło śmietankowe/roślinne z wędliną i żółtym serem, mix warzyw, owoc, herbata czarna z cytryną |
Zupa pomidorowa z ryżem, filet z kurczaka, ziemniaki, buraki z marchewką i jabłkiem, kompot z wiśni
|
Ciasto ze śliwkami, kawa Inka lub kakao
|
3. |
Zupa mleczna na mleku zwykłym/owsianym z kaszą manną, bułka z sezamem z dżemem lub miodem Owoc, warzywa do chrupania ( papryka, marchew, kalarepka) |
Zupa z czerwonej soczewicy, pulpeciku ala gołąbki, makaron kolorowy, ogórek małosolny, kompot owocowy |
Parówka z szynki 90% mięsa wieprzowego, ketchup, pieczywo mieszane, herbata czarna z cytryną
|
4. |
Chleb z pasta jajeczną ze szczypiorkiem lub kanapka z wędliną i jajkiem i rzodkiewką, herbata czarna z cytryną Owoc |
Zupa porowa z grzankami zabielana, paszteciki z mięsem wieprzowym, surówka z kapusty pekińskiej z papryką i koperkiem, sok tłoczony 100 % |
Kasza jaglana na mleku zwykłym/owsianym z bakaliami i gruszką
|
5. |
Bułka żytnia z pasztetem drobiowym, ogórek kiszony, herbata czarna z cytryną Owoc |
Barszcz ukraiński, kotlet rybny z fileta z ziemniakami, surówka z kapusty kiszonej lub rzepy białej, kisiel owocowy |
Chałka z masłem, koktajl bananowy na mleku zwykłym/owsianym
|
6. |
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi, bułka pełnoziarnista z masłem i dżemem owocowym Owoc |
Zupa jarzynowa z cieciorką, leczo z kiełbasą, makaron kolorowy, sok tłoczony 100 %
|
Bułka graham z masłem i szynką, serem żółtym, sałata, pomidor,herbata miętowa z miodem i cytryną
|
7. |
Chleb wileński i razowy z masłem, szynką, jakiem, serem żółtym, papryką, rzodkiewką, kiełkami lucerny, pomidorki koktajlowe, herbata owocowa Szwedzki stół, owoc |
Zupa ogórkowa, kolorowy kociołek ( filet z kurczaka, papryka, pieczarki, marchew) z ryżem parabolicznym, kompot wieloowocowy
|
Placuszki drożdżowe z jabłkiem, cukrem pudrem, kakao na mleku zwykłym/owsianym
|
8. |
Jajecznica ( dzieci bez mleczne - kanapka z wędliną i pomidorem) herbata czarna z cytryną Owoc |
Rosół z makaronem i natką pietruszki, podudzia z kurczaka, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot rabarbarowy
|
Jogurt domowy, bułka swojska lub bułka cynamonka, |
9. |
Zupa mleczna na mleku zwykłym i owsianym z makaronem literki, bułka z ziarnami, ser żółty, Owoc |
Zupa krem z dyni i marchwi zabielana, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym lub karkówka, ziemniaki, surówka z białej kapusty z koperkiem, kompot z wiśni |
Chleb baltonowski i żytni z ziarnami, pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami, ogórek świeży, herbata czarna z cytryną
|
10. |
Chleb żytni i baltonowski z pastą z tuńczyka lub makreli z ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną, owoc |
Zupa pieczarkowa zabielana, kluski serowe z musem truskawkowym, dzieci bez mleczne makaron z prażonym jabłkiem, kompot wieloowocowy |
Mleko zwykłe i owsiane z płatkami kukurydzianymi lub musli, bułka z kruszonką
|
Owoce: jabłko, gruszka, śliwki,winogrona, mandarynki, kiwi
Owoce suszone: rodzynki, morele, śliwka suszona, żurawina, pestki dyni i słonecznika
Do picia - woda niegazowana w każdej sali
JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI za zgodą Dyrektora