Jadłospis dekadowy zimowy
Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych.
Skład posiłków skomponowano tak, aby dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami.
|
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
---|---|---|---|
1. |
Zupa mleczna z płatkami jaglanymi, bułka graham z masłem i serkiem śmietankowym, owoc |
Zupa szpinakowa z jajkiem, gulasz wieprzowy z szynki z kaszą bulgur, surówka z kapusty, kompot wieloowocowy, /klops pieczony z ziemniakami i czerwona kapusta, sok tłoczony 100% |
Pizza z szynką i serem, ketchup, czarna herbata słodzona miodem
|
2. |
Chleb wieloziarnisty i żołnierski z masłem, wędliną i żółtym serem, kawa zbożowa z mlekiem, mix warzyw, owoc |
Zupa pomidorowa z makaronem, kotlet schabowy wieprzowy lub drobiowy, ziemniaki, bukiet warzy, kompot owocowy
|
Budyń/kasza manna z syropem malinowym, wafle kukurydziane
|
3. |
Zupa mleczna z makaronem, bułka z sezamem z dżemem lub miodem, owoc Ziarna dyni lub słonecznika, warzywa do chrupania ( marchew, kalarepka) |
Zupa wiejska, pulpety wieprzowe z makaronem/gołąbki bez zawijania, buraki, kompot owocowy
|
Galaretka owocowa z ciastkiem owsianym
|
4. |
Chleb z pastą z jaj ze szczypiorkiem lub kanapka z wędlina i jajkiem, rzodkiewką, herbata z cytryną, owoc |
Zupa krupnik, paszteciki z mięsem, zapiekanka makaronowo- mięsna z warzywami, surówka z marchwi i pora ze śmietaną, sok tłoczony 100% |
Ryż z jabłkiem i polewą jogurtową lub placki z jabłkiem, kakao
|
5. |
Bułka żytnia z pasztetem drobiowym, ogórek kiszony, czarna herbata z miodem |
Barszcz ukraiński, kotlet rybny z fileta z ziemniakami, surówka z kapusty kiszonej lub białej rzepy, kisiel |
Chałka z masłem, kakao na mleku
|
6. |
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi, bułka pełnoziarnista z masłem i żółtym serem, rzodkiewką, owoc
|
Zupa jarzynowa z cieciorką, spaghetti domowe z warzywami, kompot z rabarbaru słodzony cukrem trzcinowym
|
Jabłka lub gruszki pod kruszonką, biszkopty bez cukru |
7. |
Chleb wileński i razowy z masłem,szynką, jajka, ser żółty z warzywami ( papryka, rzodkiewka, kiełki lucerny, pomidorki koktajlowe) |
Zupa ogórkowa lub kapuśniak, filet z kurczaka z warzywami i ryżem parabolicznym, kompot wieloowocowy
|
Pancakes z musem truskawkowym lub gofry, herbata owocowa
|
8. |
Jajecznica ( dzieci bezmleczne- kanapka z wędliną i pomidorem), herbata czarna słodzona miodem
|
Rosół z makaronem i natką pietruszki, podudzie z kurczaka lub kotlet pożarski, ziemniaki , marchew z groszkiem ( mini marchewki), kompot rabarbar
|
Jogurt domowy, bułka swojska lub bułka cynamonka
|
9. |
Zupa mleczna z płatkami owsianymi, bułka z ziarnami z twarożkiem ( dzieci bezmleczne z dżemem) , owoc |
Zupa pieczarkowa zabielana, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym lub karkówka, ziemniaki, surówka z białej kapusty z koperkiem, kompot z wiśni |
Chleb z masłem, parówka ( 100% mięsa) na ciepło z ketchupem, herbata cytryną lub tosty na ciepło z wędliną i żółtym serem |
10. |
Chleb baltonowski, żytni z ziarnami, pastą z tuńczyka lub makreli i ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną, owoc warzywa do chrupania ( marchew, papryka, kalarepka) |
Zupa grochowa lub z zielonego groszku, naleśniki z serem lub kluski z serem białym, polane musem truskawkowym, kompot wieloowocowy |
Mleko z płatkami kukurydzianymi lub musli, bułka z kruszonką
|
Owoce: jabłko, gruszka, śliwki,winogrona, mandarynki, pomarańcze
Owoce suszone: rodzynki, morele, śliwka suszona, żurawina, pestki dyni i słonecznika
Do picia - woda niegazowana w każdej sali
JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI