Jadłospis dekadowy zimowy

Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych.
Skład posiłków skomponowano tak, aby dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami.

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

1.

Zupa mleczna z płatkami jaglanymi, bułka graham z masłem i serkiem śmietankowym, owoc

Zupa szpinakowa z jajkiem, gulasz wieprzowy z szynki z kaszą bulgur, surówka z kapusty, kompot wieloowocowy, /klops pieczony z ziemniakami i czerwona kapusta, sok tłoczony 100%

Pizza z szynką i serem, ketchup, czarna herbata słodzona miodem

 

2.

Chleb wieloziarnisty i żołnierski z masłem, wędliną i żółtym serem, kawa zbożowa z mlekiem, mix warzyw, owoc
Szwedzki stół

Zupa pomidorowa z makaronem, kotlet schabowy wieprzowy lub drobiowy, ziemniaki, bukiet warzy, kompot owocowy      

    

Budyń/kasza manna z syropem malinowym, wafle kukurydziane

                                            

3.

Zupa mleczna z makaronem, bułka z sezamem z dżemem lub miodem, owoc

Ziarna dyni lub słonecznika, warzywa do chrupania ( marchew, kalarepka)

Zupa wiejska, pulpety wieprzowe z makaronem/gołąbki bez zawijania, buraki, kompot owocowy

 

Galaretka owocowa z ciastkiem owsianym

 

4.

Chleb z pastą z jaj ze szczypiorkiem lub kanapka z wędlina i jajkiem, rzodkiewką, herbata z cytryną, owoc

Zupa krupnik, paszteciki z mięsem, zapiekanka makaronowo- mięsna z warzywami, surówka z marchwi i pora ze śmietaną, sok tłoczony 100%

Ryż z jabłkiem i polewą jogurtową lub placki z jabłkiem, kakao

 

5.

Bułka żytnia z pasztetem drobiowym, ogórek kiszony, czarna herbata z miodem

Barszcz ukraiński, kotlet rybny z fileta z ziemniakami, surówka z kapusty kiszonej lub białej rzepy, kisiel

Chałka z masłem, kakao na mleku

 

6.

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi, bułka pełnoziarnista z masłem i żółtym serem, rzodkiewką, owoc

 

Zupa jarzynowa z cieciorką, spaghetti domowe z warzywami, kompot z rabarbaru słodzony cukrem trzcinowym

 

Jabłka lub gruszki pod kruszonką, biszkopty bez cukru

7.

Chleb wileński i razowy z masłem,szynką, jajka, ser żółty z warzywami ( papryka, rzodkiewka, kiełki lucerny, pomidorki koktajlowe)
Szwedzki stół

Zupa ogórkowa lub kapuśniak, filet z kurczaka z warzywami i ryżem parabolicznym, kompot wieloowocowy

 

Pancakes z musem truskawkowym lub gofry, herbata owocowa

 

8.

Jajecznica ( dzieci bezmleczne- kanapka z wędliną i pomidorem), herbata czarna słodzona miodem

 

Rosół z makaronem i natką pietruszki, podudzie z kurczaka lub kotlet pożarski, ziemniaki , marchew z groszkiem ( mini marchewki), kompot rabarbar

 

Jogurt domowy, bułka swojska lub bułka cynamonka

 

9.

Zupa mleczna z płatkami owsianymi, bułka z ziarnami z twarożkiem ( dzieci bezmleczne z dżemem) , owoc

Zupa  pieczarkowa zabielana, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym lub karkówka, ziemniaki, surówka z białej kapusty z koperkiem, kompot z wiśni

Chleb z masłem, parówka ( 100% mięsa) na ciepło z ketchupem, herbata cytryną lub tosty na ciepło z wędliną i żółtym serem

10.

Chleb baltonowski, żytni z ziarnami, pastą z tuńczyka lub makreli i ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną, owoc warzywa do chrupania ( marchew, papryka, kalarepka)

Zupa grochowa lub z zielonego groszku, naleśniki z serem  lub kluski z serem białym, polane musem truskawkowym, kompot wieloowocowy

Mleko z płatkami kukurydzianymi lub musli, bułka z kruszonką
Bułka wrocławska z masłem, żółtym serem i papryką, kakao z mlekiem

 

Owoce: jabłko, gruszka, śliwki,winogrona, mandarynki, pomarańcze
Owoce suszone: rodzynki, morele, śliwka suszona, żurawina, pestki dyni i słonecznika
Do picia  - woda niegazowana w każdej sali

JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI



Sprawdzanie folderu w poszukiwaniu zdjęć ... OK.
porcja warzyw większy obrazek nr 2 większy obrazek nr 3 większy obrazek nr 4 większy obrazek nr 5