Jadłospis dekadowy jesienny
Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych.
Skład posiłków skomponowano tak, aby dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami.
|
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
---|---|---|---|
1. |
Pieczywo słonecznikowe i razowe z masłem, kiełbasa żywiecka, ogórek korniszon, herbata z cytryną |
Zupa wielowarzywna zabielana jogurtem, makaron świderki z masą serowo- truskawkowo- jogurtową kompot truskawkowy |
Kakao naturalne na mleku, bułka sznytka z masłem śmietankowym/roślinnym, jajko na twardo z majonezem i szczypiorkiem, owoc sezonowy |
2. |
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym/roślinnym, wędlina, żółty ser, mix warzyw, herbata z cytryną Szwedzki stół |
Żurek z kiełbasą, kotlet mielony z pieca, ziemniaki, surówka z buraczków na ciepło, woda z cytryną |
Kasza manna na gęsto z sokiem, owoc
|
3. |
Zacierka na mleku ( napój malinowy), chałka z masłem śmietankowym/roślinnym, dżem 100% owoc |
Zupa krem z białych warzyw, kopytka/pyzy z mięsem, surówka colesław, kompot wieloowocowy |
Muffinki/ciasto marchewkowe - wyrób własny, napój herbaciany, owoc sezonowy |
4. |
Kawa Inka na mleku, bułka zwykła z masłem śmietanowym/roślinnym, ser żółty/wędlina, papryka |
Zupa rosół z makaronem, nuggetsy drobiowe w płatkach kukurydzianych, ryż na sypko, surówka z duszonych warzyw na parze, sok jabłkowy100% |
Jogurt owocowy - wyrób własny ( mus jabłkowy - bez mleczni), cynamonka
|
5. |
Płatki ryżowe na mleku, bez mleczni herbata owocowa, bułka z ziarnami z masłem śmietankowym/roślinnym, twarożek homogenizowany
|
Zupa z czerwonej soczewicy, kotlet rybny z pieca/ zapiekanka rybna, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kisiel truskawkowy
|
Pieczywo słonecznikowe i razowe z masłem śmietankowym i roślinnym, wędlina, papryka świeża, herbata z cytryną , owoc
|
6. |
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym i roślinnym, szynka pieczona, papryka konserwowa, herbata z cytryną
|
Zupa szczawiowa z jajkiem zabielana jogurtem, serniczki/kopytka serowe z bitą śmietaną, bez mleczni - makaron z musem jabłkowym, kompot śliwkowy |
Kawa Inka na mleku, bez mleczni - herbata owocowa, bułka wieloziarnista z masłem śmietankowym i roślinnym, pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami, kiełki, ogórek, owoc sezonowy |
7. |
Herbata z cytryną, pieczywo mieszane z masłem śmietankowym i roślinnym, jajko na twardo, wędlina, mix warzyw Szwedzki stół |
Zupa krem z dyni z grzankami, paszteciki z mięsem lub parówką, surówka z ogórka kiszonego, kompot wieloowocowy
|
makaron na mleku ( napój), bułka kukurydziana z masłem śmietankowym i roślinnym, dżem 100 % owoc, mus jabłkowy
|
8. |
Tosty na ciepło z masłem śmietankowym i roślinnym, wędlina, żółty ser i ketchup, herbata z cytryną
|
Zupa neapolitańska zabielana jogurtem, sztuka mięsa w sosie własnym, kasza kus kus, surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy
|
Kakao naturalne na mleku, bez mleczni - herbata z żurawiny, bułka zwykła z masłem śmietankowym i roślinnym, krem nutella z awokado - wyrób własny
|
9. |
Płatki owsiane na mleku, napój herbaciany - bez mleczni, bułka rwaniec z miodem |
Zupa krupnik, podudzia z pieca, ziemniaki , surówka z duszonej mini marchewki, kisiel wiśniowy |
Szarlotka z kruszonką/ tarta jabłkowa - wyrób własny, herbata miętowa |
10. |
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym i roślinnym, pasta z tuńczyka/makreli ze szczypiorkiem |
Zupa fasolowa, babka ziemniaczana z kiełbasą, surówka jesienna z białej kapusty z warzywami, kompot wieloowocowy |
Budyń śmietankowy / kisiel - bez mleczni, wafle ryżowe, owoc sezonowy
|
JADŁOSPIS MOŻE ULEC MODYFIKACJI